Vloerverwarming

De warmte van vloerverwarming én een sfeervolle vloer: de perfecte combinatie! Veel vloeren zijn geschikt om over vloerverwarming te leggen, hoewel de ene vloer de warmte beter geleidt dan de andere.

Welke vloeren gaan het best samen met vloerverwarming?

Warmteweerstand
Om te bepalen of een vloer geschikt is voor vloerverwarming kijken we naar de Rc-waarde: de warmteweerstand. Hoe lager de Rc-waarde, hoe sneller de vloer opwarmt.  Wilt u de vloerverwarming als hoofdverwarming toepassen? Dan is het advies om een vloer te kiezen met een warmteweerstand lager dan 0,13 m2 K/W (mits de woning voldoende geïsoleerd is). Gelukkig zit de warmteweerstand van de meeste vloeren hier ruim onder.

PVC verlijmd
De laagste warmteweerstand bereikt u met een dryback PVC vloer. Deze vloeren zijn relatief dun en verlijmen we direct op de betonvloer: zo blijft de weerstand minimaal.
  Rc-waarde: ca. 0,015 - 0,03 m2 K/W. 

Hout
Een houten vloer op vloerverwarming: dat maakt uw woning letterlijk warm én geeft de warme uitstraling van een natuurproduct. De meeste houten vloeren hebben, bij een totale dikte onder de 16 millimeter en verlijmd gelegd, een weerstand ruim onder de 0,13 m2 K/W en zijn daarom heel geschikt. 

Multiplank
Onze multiplanken zijn vloeren van massief eikenhout op een onderrug van berkenplex. Door de verschillende lagen werkt de vloer minder bij schommelingen in de luchtvochtigheid. Het de multiplank verlijmen we direct op de betonvloer waar de vloerverwarming in ligt. 
  Rc-waarde: ca. 0,08 – 0,104 m2 K/W.

Massief hout
Tapis, bourgogne en planchettes zijn relatief dunne massief houten vloeren. Bij traditionele tapis en bourgogne vloeren leggen we eerst een eiken mozaïek ondervloer die zorgt voor goede geleiding van de warmte. Het hout lijmen én spijkeren we vervolgens hierop. Planchetten zijn niet alleen dun maar ook smal, zodat we deze direct op de ondergrond kunnen verlijmen. 

Massief houten planken hebben meestal een dikte van circa 20 mm en zijn daarom minder geschikt voor vloerverwarming.

  Rc-waarde tapis: ca. 0,086 m2 K/W.
  Rc-waarde bourgogne: ca. 0,103 m2 K/W.
  Rc-waarde planchetten: ca. 0,061 m2 K/W.

Luchtvochtigheid
Bij een houten vloer is het altijd – zowel met als zonder vloerverwarming - belangrijk dat de relatieve luchtvochtigheid circa 50-65% is. Wanneer de luchtvochtigheid constant rond deze waarden zit, is de kans dat het hout gaat krimpen of uitzetten het kleinst. Een luchtbevochtiger houdt de relatieve luchtvochtigheid op peil.

Meer informatie over vloerverwarming in combinatie met houten vloeren vindt u op de website Parket en Vloerverwarming.


Zwevend gelegde vloeren
Click PVC en laminaat zijn vloeren die we zwevend leggen in combinatie met een ondervloer. Ook een houten multiplank kan eventueel zwevend worden gelegd. 

Hoewel het op ook deze manier mogelijk is, leveren zwevend gelegd vloeren niet altijd het hoogste rendement op bij vloerverwarming.
  Rc-waarde click PVC (sterk wisselend per vloer): ca. 0,03 – 0,09 m2 K/W 
  Rc-waarde laminaat (inclusief ondervloer): ca. 0,064 – 0,094 m2 K/W
  Rc-waarde multiplank (inclusief ondervloer): ca. 0,094 – 0,118 m2 K/W

Bekijk onze collectie
De keuze voor vloeren op vloerverwarming is gelukkig dus erg groot!
Kom vrijblijvend langs in onze showroom om onze collectie met eigen ogen te bekijken.

Vloerverwarming laten installeren
Bij Bouman werken we samen installatiebedrijven. Zo kunnen we zowel het aanbrengen en installeren van de vloerverwarming als het leggen van de vloer voor u verzorgen. Vraag ons naar de mogelijkheden.


Vind de vloer
van uw dromen